Jonat Deelstra: Opium Atelier NPO Radio 4 - A.K.A. Pipowagen. Tekeningen over ontbossing in de Amazone en Hilversum

Dag 3 - woensdag 18 september

Op dit moment wonen we met 7,7 miljard mensen op deze planeet. 7.700.000.000 mensenwensen en mensenstreken. Om deze monstermassa te voeden en al onze verlangens te ondersteunen moet de aarde tot haar uiterste efficiëntie worden gebracht. Dat is in Nederland natuurlijk mooi te zien, zeker vanuit het vliegtuig. Het lijkt net SimCity op de hoogste moeilijkheidsgraad. Ik denk dat doordat deze regelmaat en structuur de rafelrandjes van ons landschap heeft ontnomen. Daarom heb ik altijd een liefde heb gekoesterd voor plekken die 'ongerept' zijn, omdat dat in mijn directe omgeving bijna niet te vinden is. "De natuur moet wild en ongetemd zijn!" roep ik dan. Langzaam begin ik te ontwaken uit deze illusie. Alles moet functioneel worden, de toekomst van onze dunne leefbare aardschil en atmosfeer hangt er vanaf. Ongereptheid kan ook functioneel zijn, maar er moet in ieder geval over elke vierkante meter nagedacht worden.

IMG_0986.jpg

Voor mij is functionaliteit altijd het tegenovergestelde geweest van de romantiek. Romantiek, dat zo belangrijk is voor mijn werk en de kunsten in het algemeen. Maar ik ben vandaag tot het besluit gekomen dat ik mezelf moet omscholen en de romantiek in functionaliteit te zien. In een wereld die elke dag kunstmatiger wordt moet iedereen zich aanpassen, waaronder ikzelf. Ik wil niet iemand zijn die mijmert in het verleden en ik wil al helemaal geen apocalyptische kunstenaar zijn. Misschien moet ik juist de schoonheid van een nieuw soort wereld laten zien. Het is mijn taak om goed te kijken, mijn bevindingen te verteren tot werk en daarmee mensen mee te nemen in mijn gedachtengang.

IMG_0987.jpg
gotisch-kruisribgewelf.jpg

Daarbij moet ik toevoegen dat het van het grootste belang is dat er een duurzame vorm van kunstmatigheid wordt gekozen. Op dit moment worden er veel fouten wegen ingeslagen. Wegen die op korte termijn interessant lijken. Kortstondige welvaart, dat op langer termijn alleen maar onheil met zich meebrengt. Regenwoud wordt omgebouwd tot palmolie fabrieken. De plantages zien er bizar uit. Toen ik er deze zomer langsreed in de bus deed het me denken aan de gewelven van het Alhambra in Zuid-Spanje. De palm stammen zijn de pilaren en het koepelvormige bladerdek zijn de kruisgewelven daartussen. Het is een griezelig staaltje menselijke organisatie, dat zowel prachtig als angstaanjagend is.

IMG_0988.jpg

Wanneer het regenwoud van zijn bomen is ontdaan, ontstaat er grond met diverse mogelijkheden. Mijnbouw, hydrolyse dammen, palmolie of veeteelt. Zegt u het maar. Ik ben zelf voor een globale organisatie die na veelvuldig onderzoek precies weet waar mensen en de planeet behoefte aan heeft op korte en lange termijn. Hebben we behoefte aan meer voedsel, of is het CO2 absorberende en globaal afkoelende regenwoud van groter belang. We moeten de mensheid niet meer later regeren op per land. We moeten onszelf zien als diersoort dat moet zien te overleven, in plaats van in verschillende landen die individuele belangen hebben en op elkaar wachten met ingrijpen.

Jonat Deelstra: Opium Atelier NPO Radio 4 - A.K.A. Pipowagen. Tekeningen over ontbossing in de Amazone en Hilversum

Dag 2 - dinsdag 17 september

Vandaag is het vroeg dag. Met mijn tandenborstel in mijn mond kijk ik naar de tekeningen die ik naar aanleiding van de bomenkap van gisteren heb gemaakt. Ik neem je even mee in wat ik zie. Het eerste werk heb ik 'Newly formed ghost in Hillywood' genoemd. Je kijkt vanuit mijn Pipohut naar buiten waar een man een net gekapte boom in stuken aan het zagen is. Een andere man komt aanlopen met een kruiwagen, om de losse delen af te voeren naar wie weet waar. De boom ziet er nog vrolijk en levendig uit. Te speels voor zijn omgeving, dat is de reden dat hij gekapt werd. Het groen om de figuren heen is strak en gedisciplineerd. Wenselijk groen zeg maar. De boom viel niet binnen de kaders, dat werd z'n einde. Boven de boom zie je een schim van wat het net nog was. Drie minuten geleden stond het ding nog fier overeind. Morgen zijn we 'm vergeten. Dat is niet erg. Maar voor nu staan we even stil.

IMG_0891.jpg

Het volgende beeld zijn wederom twee hoveniers die een boom aan het korten zijn. Deze zijn niet bezig met een kap, maar meer met een afweging hoe kort ze hem moeten wieken. Hoe ver willen ze gaan? En snoeien ze om de bestwil van de boom, valt er iets te winnen en hoe lang houdt de half gezonde boom dit vol? De man in de top loopt het gevaar en moet de vuile klus opknappen. De man onderin staat op de plek waar de beloning ten deel valt, zonder de risico's van het vak te hoeven voelen. Hij heeft het overzicht en de hand aan de ladder. De clownachtige stakker bovenin vertrouwd op de goede gratie van zowel de natuur als de opdrachtgever aan de voet van zijn ladder.

Interessant stuk over bomenkap in en rond Amsterdam: The Conscious Club ->link

IMG_0890.jpg

Tevreden met het resultaat van gisteren loop ik, als traktatie voor mijzelf, het bos in. Het is eigenlijk niet echt een bos. Het lijkt alsof er een vliegtuig over een grasveld heeft gevlogen en ritmisch zaadjes heeft laten vallen. Qua spontaniteit overstijgen de informatiepalen en bordjes de bomen. In de verkeersborden lijkt meer willekeur te zitten. In eens loopt er een reflecterende man langs met een bezem en emmer sop in zijn hand. We groeten elkaar. Wat een gekke plek voor een schoonmaker. Wat valt er nou schoon te dweilen in een bos? Ik zie er nog een in de verte. Ze schrobben de algen van de borden af. "Anders zie je door de algen geen kut in de winter. Het moet wel mooi reflecteren" Legt hij me uit. Onderschat Nederland nooit als het gaat om orde, structuur en regelmaat.

IMG_0889.jpg

Deze zomer verbleef ik een maand lang in Mexico. Ik weet nog goed dat ik in Palenque, ten zuiden van Mexico, een tijdje in de jungle zat. Ik ben gek op de jungle. De planten, dieren en geluiden betoveren me keer op keer. Maar na een paar dagen van vochtig en vies zijn bekroop me een naar gevoel. De chaos en de hitte werd me te veel. Ik had behoefte aan orde en rechte vormen. De willekeurigheid van de jungle beangstigde me. Op een namiddag reden we met een busje langs kilometers aan palmplantages. Het voelde als een gigantische opluchting, die overzichtelijkheid. Het voelt alsof de mens hier de overmacht heeft.

Het is geen populaire mening in Nederland, want de jungle moet wild en ongerept zijn. Iedereen die het probeert te temmen is fout. Je blijft er met je klauwen vanaf, klaar. Ik roep dat zelf ook altijd. Maar toen ik zelf in de bloedhitte door de lianen en muskieten ploeterde kon ik me goed voorstellen wat de ondernemers en omwonenden moeten voelen. In de ongerepte jungle zit je in de voedselketen. Je doet er als mens niet toe. Je bent nietig. Wij weten in Nederland nauwelijks hoe het is om je ondergeschikt te voelen aan de natuur. Daarom begrijpen wij de houthakkers en veeboeren in Brazilië ook niet. In artikelen zijn ze simpelweg slecht, net zoals de leden van Zwadderich simpelweg slechteriken zijn. In de realiteit geloof ik niet dat mensen alleen maar slecht kunnen zijn. Iedereen heeft z'n motieven.

source: wikipedia

source: wikipedia

Jonat Deelstra: Opium Atelier NPO Radio 4 - A.K.A. Pipowagen. Tekeningen over ontbossing in de Amazone en Hilversum

Opium Atelier, Hilversum

Opium Atelier, Hilversum

Dag 1 - maandag 16 september

Wanneer ik met de trein Hilversum Media Park binnenrijd stelt het enigszins teleur. 'Hillywood' is niet zo indrukwekkend als ik dacht. Met mijn werk- en slaapspullen op mijn rug loop ik richting het gebouw van de AVRO/TROS. Links en rechts zie ik goed onderhouden perkjes en struiken. Ik loop langs gebouwen waarvan ik hoop dat ze binnen flitsender zijn. De mensen die ik op straat zie lopen zouden zo op TV kunnen wat mij betreft. Is dat...? Nee, het is 'm toch niet.

CC419D00-9B06-416F-924A-383104F10147.jpeg

Mijn telefoon zegt dat ik er bijna ben, hier naar links, ja, dat is het AVRO/TROS terrein. Op de hoek staat een houten restaurant dat me naar een pannenkoek doet hunkeren. Het ruikt er vast naar frisse wandelaars en helmgras. Op het terrein is veel groen te vinden. Een levensgrote foto van Ron Boshart lacht me toe. Ik voel me thuis. En daar staat ze, ik noem haar 'Pipowagen' bij gebrek aan een beter woord. Hoewel, wat is er nou een beter woord dan: Pipowagen.

Naast mijn stulpje ligt een spiegelglad meer, een zwaluw neemt er geruisloos een slok van. Ik loop het drie-tredige trappetje op wanneer er achter me een scheurend brullend geluid ontwaakt. Ik ken het geluid vooral uit Greenpeace reclames. Het geluid is afkomstig van een dikke Black & Decker kettingzaag. Een lullig en onschuldig uitziend boompje naast het grindpad wordt ter gronde gebracht door twee jonge mannen met oorbeschermers. Ze brengen het monsterlijke metalen ding weer tot stilstand. Vreemd genoeg hoopte ik dat ze meer zouden omzagen, maar tot mijn ontevredenheid waren zij met 1 boom al tevreden.

IMG_0792.jpeg

Aanvankelijk dacht ik tijdens deze residency niet veel inspiratie te vinden in mijn directe omgeving. Maar de twee hoveniers, die de aan stukken gezaagde boom op dit moment afvoeren in een kruiwagen, hebben een mooie link gelegd tussen de situatie in de Braziliaanse Amazone en dit Hilversumse parkeerterrein. De link is misschien wat oppervlakkig, maar ik kan er voor nu goed mee werken. Ik hou van het toeval en het toeval houdt van mij.

Ik heb de twee jongens stiekem gefotografeerd, dit wordt mijn creatieve springplank voor deze week. Mijn punt is geslepen, mijn JBL box is opgeladen, mijn bed is opgemaakt en Ron Bosbrand lacht nog steeds. Het is tijd om te werken.

IMG_0833.jpeg

Bolsonaro and Deforestation - A Brand New Art Project - Sketches and Paintings [part 2]

In this series of blogs in trying to give the viewer some insight into how a body of work, around one subject, is created. How do I start a project? What kind of research is needed? What steps can you take towards a series of paintings? I’m not saying that my approach is perfect, I’d say its one of my weakest points probably. But therefore even more interesting to share, hoping on some feedback or tips from the audience.

Progress and Prosperity (body of sketches) - 2019 - Jonat Deelstra

Progress and Prosperity (body of sketches) - 2019 - Jonat Deelstra

My work must be two-sided

These are the most recent sketches from my series about Bolsonaro and deforestation. I’m trying to depict recent struggles in the Amazon rainforest. While the Paris Agreement remains ignored by the ‘fresh’ Brazilian president, vast stretches of land are being clear-cut.

Even though the issue concerns me greatly, I try to depict these issues with neutrality. There is money to make and jobs are opening up, there’s no denying that. So instead of showing some kind of terrible tragedy, I try to show the other side. The view of the loggers and entrepreneurs.

Even though I’m trying to make the loggers’ projects seem positive, my personal opinion seeps through every work. There is a danger looming over the works. The works are colorful but almost like a poisonous frog, they are colors of warning.

Progress and Prosperity (body of sketches) - 2019 - Jonat Deelstra

Progress and Prosperity (body of sketches) - 2019 - Jonat Deelstra

The love for construction workers

I love drawing construction machines and uniformed men. They become a kind of tribe, with certain rituals and a specific appearance. For some reason, construction workers fascinated me for years. Because I bike around Amsterdam at night very often I see them working on projects by night. They build our world, what we see, how we move around. To me, the construction worker has become a symbol of ‘progress’. But it’s a form of progress I personally don’t support in this case.

In earlier sketches, I used a lot of men in suits as ‘authority’. They looked like the designers of our world, which I think is mostly true. But I think the usage of suits is a bit dull in most cases. Kind of a cliché. I like working with the ‘little man’, The people who have to do the dirty work and are right there on the spot.

Progress and Prosperity (body of sketches) - 2019 - Jonat Deelstra

Progress and Prosperity (body of sketches) - 2019 - Jonat Deelstra

Trying to own the subject

By sketching you start to get to know your subjects. I’m starting to fall in love with the pictures I use. The paintings I used to make were directly drawn from pictures. It’s a quick way to work. But by making many sketches I have the feeling I’m starting to own the subject way more. I know how a Caterpillar should look. My dreams are about helmets and reflective striped jackets.

Sketching allows you to make the right choices early on. But for me, more importantly, to make the right mistakes. The mistakes make sure you go beyond your own ideas and plans and elevate your work to something unexpected.

13 copy.jpg
Progress and Prosperity (body of sketches) - 2019 - Jonat Deelstra

Progress and Prosperity (body of sketches) - 2019 - Jonat Deelstra

Bolsonaro and Deforestation - A New Art Project - Sketches and Paintings [part 1]

Last month I read an article about Bolsonaro in a Dutch magazine (Groene Amsterdammer). When I finished reading the article I strongly felt like I had to say something about this subject. And by saying I mean drawing, painting, and sculpting.

I’m trying to show the view of the loggers and entrepreneurs. They probrably see the untouched forest as a missed opportunity.

Progress and Prosperity (digital sketch 1) - 2019 - Jonat Deelstra

Progress and Prosperity (digital sketch 1) - 2019 - Jonat Deelstra

Gathering the information

First I needed to do some more research about the subject. While I’m trying to find articles and video’s I thought to myself: fuck, they are all choosing the same side. All Western media think it’s important to protect the pristine Amazon forests. When this subject is covered you see pictures of bad men with chainsaws and indigenous Amazon inhabitants struggling to survive. I do support those views myself. But I thought it might be interesting to depict this subject from the view of the entrepreneurs, loggers and plantation owners. How do they see this vast landscape? What do they see when they look at the Amazon forest, and how do they view their projects? The land their clearcutting is way more useful after they are done with it.

Progress and Prosperity (digital sketch 2) - 2019 - Jonat Deelstra

Progress and Prosperity (digital sketch 2) - 2019 - Jonat Deelstra

Political views on the environment

For now, I’m trying to read as many articles and seeing as much documentation as I can. I’m using video frames and pictures as a basis for digital sketches. I manipulate and color the images so a story can come forth. I never used this technique before but it means I have a great deal of control over the process. It’s also very important to organize my thoughts about this subject. That’s why I started this blog.

This is the first time my body of work is this… political. On the one hand, the subject is far away. On the other hand, it feels like my kind of fight. I’ve always been interested in the relationship between man and nature. The way humans want to structure and control everything. It seems like nature has to be useful and structured.

A lot of studies show that biodiversity and lushness are extremely important. Swiss scientists published an article in ‘Science’ about the effect of trees on global warming. They found that if we would start planting around one billion trees we can reduce the CO2 concentration by 25 percent.

Yet, it seems that that’s not the direction we're heading. The leaders of the countries that have space to execute that endeavor, don't have this issue on their agenda.
It doesn't seem like Bolsonaro, Putin and Trump will look at long term solutions(to a problem they don't think to exist in the first place) To them, nature needs to be of short term economical use, hence nature will be determined by grids and mono-usage. It’s a frightning sight to behold.

Progress and Prosperity (digital sketch 3) - 2019 - Jonat Deelstra

Progress and Prosperity (digital sketch 3) - 2019 - Jonat Deelstra

The people in the pictures need to be cooperating in the process, but also seem powerless to the bigger picture. As you can see the outer layer of the trees are dull and ‘worthless’ to the two loggers. The inside is what counts. It’s sellable. The thees are useful when they’re horizontal instead of vertical. Even though the trees provide a certain degree of wealth in the short term. The background is slowly disappearing. The canopy is balding and the lush forest is shrinking to a shadow of what it used to be.

It’s this short term mentality that put Bolsonaro in the president’s seat in the first place, and what will have a devastating effect on the Amazon Basin. How much effect the new logging regulations and mining endeavors will have is a question only time can answer, I guess.

Progress and Prosperity (digital sketch 4) - 2019 - Jonat Deelstra

Progress and Prosperity (digital sketch 4) - 2019 - Jonat Deelstra