Terugblik: 2020 - hoe zat dat?

Veeg uw kater aan de kant, een vers jaar staat voor de deur

2020 was natuurlijk een jaar dat bij uitstek werd getypeerd door de dingen die niet doorgingen. Daardoor merk ik dat ik met matig enthousiasme 2021 in ga. De lust om gas te geven is even ver te zoeken. Plannen die constant veranderen en onzekerheid hebben me een aardige klap gegeven. Vandaar dat ik besloten heb om een stukje te schrijven over de toffe dingen die vorig jaar aan bod kwamen. Welke expo’s gingen er juist wél door!
In de volgende blog zal ik wijden aan wat er komend jaar op het programma staat. Alles is onder voorbehoud natuurlijk. De exposities en plannen waar ik over schrijf kunnen net zo goed weer uitgesteld worden. Maar dat snapt iedereen inmiddels.  Mocht je denken: ik wil graag langskomen bij die-en-die expo, of op atelierbezoek in Halfweg - stuur me een berichtje. Dan kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn.

‘People’ - op dit moment in opbouw bij Museum Krona in Uden

‘People’ - op dit moment in opbouw bij Museum Krona in Uden

2020

Voordat we komend jaar induiken kijken we eerst even naar het roerige afgelopen jaar. Ik ga geen zeik tekst schrijven over wat er allemaal is misgegaan en afgelast. Het was natuurlijk niet het makkelijkste jaar, maar er waren genoeg mooie momenten om op terug te kijken. Het was een jaar van mondiale revolutie op verschillende gebieden. Als kunstenaar hoef je in deze tijd niet zonder inspiratie te zitten. Ik zal jullie laten zien op werk gebied mijn eigen werk stappen heeft gemaakt vorig jaar.

Big Art - Zaandam - Hembrug

Wat is Big Art?

Een pop-up platform voor XL kunstinstallaties en enorme designobjecten van gevestigde namen en opkomende talenten. Elk najaar strijkt BIG ART neer in een iconisch gebouw in of rond Amsterdam waar tientallen kunstenaars de ruimtes vullen met een unieke mix van monumentale schilderijen en tekeningen, grote foto’s en indrukwekkende kunstinstallaties.

BIG ART 2020 vond plaats van 1 tot en met 4 oktober, de volgende editie staat gepland voor het najaar van 2021.

Expo: Dictatuur - GoMulan Gallery

Tijdens deze expo onderzochten Matt Chaim de Groot, Tobias Asser en ik de betekenis van een vrije democratie anno nu. In hoeverre kunnen we nog spreken van een democratie als we kijken naar bijvoorbeeld de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de Filippijnse president Rodrigo Duterte en de Hongaarse premier Viktor Orbán. Kunnen we niet gewoon eerlijk zijn en het een dictatuur noemen? Welke systemen zijn toe aan vernieuwing, en wat moet in ere hersteld worden?
In de aanloop naar deze expositie heb ik mijn publiek laten beslissen wat ik schilder. Een uitgebreide online vragenformulier gaf de bezoeker de macht over mijn kwast.

Artist in Residence - BOGOTÁ

Hieronder is een korte sfeerimpressie te zien van mijn Artist in residence begin 2020.

Filmwerk: Jan-Willem Meurkens
Muziek: Songchoo Country Club

Keramiek

ezgif.com-gif-maker (2).gif

Qua technische vooruitgang was 2020 het jaar van de keramiek voor mij. Eind 2019 ben ik begonnen met kleien, zonder enige materiaalkennis. In Broedplaats BOGOTÁ heb ik voor het eerst mijn sculpturen afgebakken. Daarna heb ik een lerares gevonden die vanwege Covid geen leerlingen meer kon ontvangen. Daar heb ik een poosje privéles gehad, zodoende kon ik alle smart van me af kleinen. Ik kan het iedereen aanraden.

Sinds dien heb ik een stuk of vijftig sculpturen afgebakken. De meeste zijn vrij experimenteel qua vorm en glazuur. Ik werk niet met tests of proefplaatjes. Ik werk direct en smijt mijn werk met plezier de 1300 graden in zonder te weten wat het resultaat wordt. Het verrassingselement is juist heel lekker aan keramiek. Bij schilderijen zie je direct wat je doet wanneer je werkt. Bij keramiek heb je veel voorwerk. Pas als je de oven opendoet zie je wat je in hemelsnaam hebt gedaan. Hieronder zie je enkelen van mijn recente sculpturen.

Waar deze sculpturen dadelijk te zien zijn zal ik in mijn volgende blog toelichten.

Die gaat over de shows en kunstbeurzen in 2021.


Expo: Van Ostade Biënnale

In deze expositie viert GoMulan Gallery de samenwerking met Galerie Fleur en wouter. Sinds een jaar delen ze een galerieruimte aan de Van Ostadestraat 43a. Door samen een tentoonstelling te organiseren onderzoeken we manieren waarop galeries hun krachten kunnen bundelen.
Hier liet ik werken zien uit mijn serie ‘Progress and prosperity’. Die serie gaat over de machtsverhouding tussen mens en natuur. Mijn gedachten en opzet achter dit project is hier te vinden.

Dit was 2020 in grote lijnen

Volgende week verheug ik me op 2021